PRIA. Toujours
Nu voiam să las se încheie februarie, luna lansării Berlin Mixtape (proiectul nostru ambițios realizat alături de Centrul Cultural German din Cluj și revista Lola, din Berlin), fără să scriu câteva rânduri despre primul release PRIA. N-am reușit să mă încadrez în timp. Dar după 2020 nu știu cine mai înțelege cu adevărat ce e acela Timp.
Intitulat Toujours și lansat în noiembrie, debutul PRIA e genul acela de EP care poate fi ascultat la minim, un bun companion înainte de somn, dar care ar putea prea bine să funcționeze și ca party starter, dezarmant & magnetic. Semi-pop, semi-experiment artistic, Toujours e unul dintre cele mai interesante proiecte muzicale românești lansate anul trecut. Și care în realitate nu e foarte românesc. Să detaliez.
PRIA este un duo de surori franco-românce. Totodată și numele de familie comun acestora. Emilia la Madrina și Nany Pria s-au născut la Paris, părinții fiind români. Și-au petrecut copilăria în capitala Franței, dar au venit constant în România, an după an. Ambele surori au un background în științe exacte, însă au avut mereu aplecare spre arte, studiind încă de mici muzică & dans la Conservatorul din Paris, repertorii clasice. După absolvire, s-au dedicat complet artelor contemporane — teatru, dans, muzică, imagine.
Nany a locuit pentru câțiva ani la București, timp în care a intrat în contact cu Fraga și, prin ea, cu diferite grupuri de muzicieni și producători de muzică, printre care și (alertă de unchi!) colegii noștri de breaslă Linia 1 și Future Nuggets. EP-ul s-a conturat incredibil de repede. Emilia a venit la rândul ei la București pentru câteva zile în vara trecută, timp în care s-au născut Bleu și Predator. Iar în toamnă a venit rândul Scorpique, Mauvaise Réincarnation și Toujours. Scorpique și Bleu au fost co-produse la Studio X, în București, alături de Eusebio, Tudor Buhățel și Thea Pușcaru. Restul pieselor au fost construite în jurul unor beaturi din arhiva crew-ului, cu care surorile au rezonat. Iute, picant, PRIA.
Super colaborativ, alcătuit între București și Paris, Toujours e un EP fără de granițe. Vorba lui M.I.A., borders: what's up with that? Debutul PRIA e accesibil — și totodată un EP dublu fațetat, înțesat de contraste provocatoare. Pentru fiecare flirt fățiș cu trapul (Mauvaise Réincarnation), există un derapaj incontrolabil în sonorități orientale (Scorpique) ori pop/cloud rap vaporoase (Bleu). După cum o să descoperi ascultându-l, uneori în interiorul aceleiași piese. Emilia și Nany trec, de la o strofă la alta, din română în franceză, din franceză în engleză și invers. Versurile glisează între revoltă și poezie, explorând noțiuni de mistic, melancolie, feminitate smulse direct din universul personal, chestionând atent viața, visele, durerile, copilăria și realitatea rece de după. Et si je meurs, de quelle couleur?
Pe cât de directe și expansive (Predator), pe atât de ambigue și rezervate (Bleu), surorile Pria reușesc, nu de puține ori, genul acela de pop brutal tocmai prin fragilitatea acestuia. Ce-i drept, susținut și de o componentă vizuală atent operată. Primul lor videoclip, cel pentru Scorpique, filmat în București, se joacă cu reprezentări ale fecioarei Maria — scena finală, care le înfățișează pe Emilia și Nany în agonie, referință directă la Pietà, e un simbol al nașterii lor ca artiste. Predator, în schimb, e filmat pe peliculă Super 16 la școala de cinematografie Kourtrajmé, din mărginimea Parisului, unde Emilia studiază. Fundalul vizual, tras pe peliculă Super 8, alterat atât de trecerea timpului, cât și de procese chimice, înfățișează materiale (foarte) personale ale surorilor, multe din copilăria lor. Iar Bleu, de departe cel mai ambițios dintre toate acestea, e filmat tot pe Super 16 având ca decor frumoasa Marsilia, contrastând destinele apăsătoare ale protagonistelor: una prinsă în carcera sufocantă a realității, care își găsește libertatea ascunzându-se în spațiul vast al sufletului, cealaltă azvârlită orbește în vâltoarea vieții spre a se scăpa din imobilitatea spiritului.
Când am întrebat-o pe Emilia la Madrina pe cine ar vrea să vadă dansând pe muzica lor, mi-a răspuns simplu: oricine își dorește. Dar că EP-ul e salutar tuturor celor care nu reușesc să-și găsească locul în lume. Îl recomand cu drag, că ești vesel, confuz, cu chef de dans, pe punctul de a adormi buștean sau toate astea deodată. Un bun început e Bleu. Sau, de vrei un fade in blând în universul lor muzical, playlistul acesta excelent al surorilor, care include Thom Yorke, Nicolas Jaar, FKA twigs, dar și niște descoperiri (pentru mine unul cel puțin) wow, precum Bonnie Banane sau Flavien Berger.
Întregul EP Toujours poate fi ascultat pe Spotify și Apple Music. Urmărește-le pe PRIA pe Facebook și Instagram.