Playlist. 010
1. Unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat vreodată pe Internet — podcastul Song Exploder — s-a mutat în audio-video. Și nu oriunde, ci pe fuckin’ Netflix, ca program al casei. Lansată în 2014, seria lui Hrishikesh Hirway a fost ignorată la vremea respectivă de majoritatea platformelor de streaming (până și de Spotify, care pe atunci avea drept focus principal videoul), găsindu-și loc într-un sfârșit în sânul familiei de podcasturi Radiotopia. Conceptul Song Exploder (care se păstrează și acum) era simplu și perfect: Hrishikesh invita câte o trupă în fiecare episod și, alături de aceasta, deconstruia, strat după strat instrumental, una dintre piesele din discografia formației. Disecau împreună linii de bas, sintetizatoare, tobe, elemente de percuție, voci, efecte ciudate, orice (!) în căutarea poveștii care le leagă în forma finală, ideală a piesei. Pasional, curios (la rândul său muzician), lui Hrishikesh nu-i scăpa nici o ocazie de a pune întrebările revelatoare: de ce nu e bas aici? de ce mandolină în loc de chitară? de ce acea jumătate de măsură de liniște în mijloc de piesă? Podcastul său a luat avânt repede, astfel încât la episodul 42 deja bifa U2. Între timp a ajuns la episodul 194 (unde a avut-o ca invitată pe Dua Lipa), trecând până aici prin artiști precum Slipknot, Fleetwood Mac, Ghostface Killah sau Yo La Tengo. Seria de pe Netflix continuă în aceeași formulă, îmbogățită acum prin vizual. Primul sezon tratează piese de la Alicia Keys, Lin-Manuel Miranda, R.E.M. și Ty Dolla $ign. Iar sezonul 2, cu Dua Lipa, the Killers, Nine Inch Nails și Natalia Lafourcade vine curând, în miez de decembrie. Recomand cu mare, mare drag, tot. Dar TOT.
2. Alex Stîngu (1/4 din Astro Générale) a cunoscut-o pe pianista Maria Moraru astă vară, pe plaja Cochilia, la EC Creative Camp. Izolați la malul mării, în incubatorul Electric Castle, au legat repede o frumoasă prietenie muzicală care și-a găsit formă într-un nou proiect, numit Cat Mercury. Primul demo a ieșit joia trecută și e o drăguțenie. Videoclipul, realizat de Oscar Ungvari, e un one-shot curios prin camerele personalităților lor muzicale și include, desigur, și o pisică.
3. Din naiba știe ce motiv, nu prea mi-a plăcut niciodată timbrul viorii (deși anumite aranjamente de corzi m-au devastat fără drept de apel). Pe început de toamnă, The New York Times strângeau laolaltă o seamă de violoniști, compozitori și critici de muzică care să ne recomande câte 5 minute dintr-o piesă uimitoare la vioară, în tentativa de a ne apropia de acest instrument nobil și pe noi, păcătoșii. Ia vezi — pe tine te-au convins? Eu unul o să mai lucrez la asta.
4. Mi-a fost mereu dragă Jessie Ware. Mustește de talent, dar m-a atras prin cum se afișează printre întrebări, în interviuri, sau printre piese, în reprezentațiile live — mereu binevoitoare și gureșă, o frumusețe de om luminos. Când Teodora (Zimbru) mi-a trimis podcastul ei, Table Manners, am murit: Jessie are un invitat în fiecare episod (de la Sam Smith la Kylie Minogue) căruia Helena Ware, mama cântăreței, îi gătește ceva bun. Ce iese de fiecare dată — un material de 30-60 de minute despre mâncare, familie și promisiunea unei conversații random delicioase. Iar mama Helena e, fără îndoială, o minunăție: și-a găsit la fel de repede loc în inimioară. Acolo, la vârf.
5. Albumul acesta. Mulțam, Andrei!
6. De-ajungi vreodată în Filipine, să nu care cumva să cânți My Way, de la Frank Sinatra. Să nu zici că nu te-am avertizat.
7. În caz că Discover Weekly te ratează magistral, poate vei găsi niște inspirație muzicală într-un nou playlist pe care abia ce l-am lansat. Îi zice simplu Cirkular Weekly și, în fiecare duminică, îl vom împrospăta cu 9 piese care ne-au obsedat în ultima săptămână. 3 de la Lazi, 3 de la Andrei, 3 de la mine. Fără limite de gen ori lungime ori mai știu eu ce. Ia-le în căști și, dacă îți place playlistul, dă-i follow, ca să fii pe fază când îl updatăm săptămâna viitoare. Iar dacă folosești altă platformă de streaming, alta decât Spotify, dă-ne un semn, să ne aducem preocupările muzicale și acolo.