Playlist. 003
1. Nu mai știi la ce să te uiți? Încearcă documentarul Miss Americana, de pe Netflix. Un eseu vizual despre transformarea omului Taylor Swift într-o multi-națională și, în momentele sale izbutite (deloc puține), o poveste despre nepotrivirea dintre statutul de good girl pe care ți-l cer, rând pe rând, managerii, fanii, societatea (viciat constant de presiunea ridicolă a dublu standardelor) și încercarea de a te folosi de poziția ta favorabilă ca să împarți bine în cale. Dacă treci peste ocazionalele citate servite din avionul privat cu precizia aproape impersonală a unui comunicat de presă, sunt foarte mari șanse să (re)descoperi apreciere pentru una dintre cele mai faimoase persoane de pe planetă.
2. Citește din când în când fragmente din Meet Me in the Bathroom, o istorie orală a muzicii din New York în decada 2001-2011. Construită ca un documentar scris, catastiful de 600+ pagini al lui Lizzy Goodman sare constant între replicile a 161 intervievați, din care fac parte, printre mulți, mulți alții, membrii Interpol, The Strokes, LCD Soundsystem, The White Stripes sau Yeah Yeah Yeahs. Când nu e o odă adusă unor hipsteri cu prea multe chitare și droguri la îndemână, cartea reușește să recreeze fragmentar imaginea unui New York post 9/11 în plină renaștere (și nu doar muzicală).
3. Află cum a reușit Gotye să compună a song we used to know.
4. Nu te agita. E abia luni. E ok să iei o pauză.
5. Până ne (re)apucăm de propriile cursuri și workshopuri în sfera muzicală, joacă-te în Learning Synths, cursul interactiv gratuit oferit de Ableton. Cu o interfață simplă și prietenoasă, ce funcționează minunat pe orice web browser (chiar și unul mobil), ți se clarifică rapid sinteza subtractivă. Minunat explicat, chiar și pentru cineva care nu cunoaște absolut nimic despre sintetizatoare. În nici 5 minute, folosind monosynthul cu 2 oscilatoare al interfeței, poți ajunge să-ți creezi propriul ton de tobă mare sau să reproduci sirena unei ambulanțe.
6. Pentru cei avansați: pune-ți cunoștințele la treabă în cadrul callului deschis de prietenii noștri de la Centrul Cultural German, varianta de Cluj a World Beathoven Project, ce sărbătorește într-un fel inedit 250 de ani de la nașterea lui Beethoven. Un workshop/concurs/remix project curatoriat de inițiatorul mondial al proiectului, muzicianul, geograful, managerul cultural și activistul Darius Darek, și co-organizat de noi. Toate detaliile sunt aici.
7. Dă o tură printre rafturile virtuale ale shopului nostru, abia deschis. Vei găsi acolo pachete de sample-uri de bas și tobe create cu nărăvașul studioului nostru, ARP Odyssey. Unul dintre pachete - Odyssey Beats Lite - e momentan gratuit. Și, dacă tot ai ajuns pe aici, află că dacă folosești codul CIRKULARMAG10, primești 10% reducere la prima comandă. Pe viitor intenționăm să umplem rafturile și cu alte astfel de pachete, realizate cu diferite sintetizatoare. Dar poate și cu tricouri, șosete… sau, cine știe, poate chiar primele noastre sintetizatoare analog? Cam cum ar fi asta?